Verslag 3e themamiddag Smart Grids NL 14 november 2012

Het programma zag er veelbelovend uit, zou dit een bijeenkomst worden met meer inhoud dan de vele “wollige” Smart Grid bijeenkomsten.
We begonnen met twee presentaties van netbeheerders. Deze presentaties maakten meteen duidelijk dat beide netbeheerders niet dezelfde visie hebben over het derde net. Ik denk dat er zelfs meer visies zijn dan deze twee omdat er ook netbeheerders zijn met een eigen data netwerk omdat zij ook netwerk verbindingen aanbieden aan hun klanten. Wat me verder opviel uit de presentaties dat zij geen verschil kunnen maken tussen de verschillende OSI model lagen b.v. de fysieke laag en de transportlaag ondanks dat één van de sprekers wel het OSI model noemde.
Bij de derde spreker zat ik al snel op het puntje van mijn stoel, prof. dr. ir. Nico Baken van de TU Delft. Dit was meer een pitch dan een presentatie. Hij benoemde in korte tijd veel zaken die ik herkende uit de Smart Grid ontwikkelingen. Hij had het over “Holonic Architecture of the Smart Grid” onderzoek wat meerdere studenten bij hem op de TU Delft hebben verricht. Zaken als Holon, Holarchy werden snel uitgelegd. Ik kwam in zijn pitch belangrijke zaken tegen als Aggregation layers en resultaten van sturen op beprijzing per kwartier en wat dat betekend voor de peak load. Mogelijk moeten zijn studenten de resulaten eens presenteren op een Smart Grid bijeenkomst want deze pitch was wat mij betreft te kort.
De andere presentaties gingen over data, communicatie standaarden (IEC61850). Algemeen werden deze presentaties gegeven uit de invalshoek van hun primaire huidige business. Wat opviel en dat zie ik ook vaak binnen de ICT dat verwezen wordt naar de innovatie als een bedrijf als Google. Nu willen sommigen alles standaardiseren en eerst uit kristalliseren. Stel je eens voor dat Google pas gestart was als de wereld een gestandaardiseerde zoekoplossing gedefinieerd had, had Google dan nu bestaan? Kennis moet je opbouwen door vallen en opstaan en door goed onderzoek. Mijn ervaring was al dat de TU Twente veel kennis op energieafstemming gebied heeft maar kan daar de TU Delft aan toe voegen. Nu nog de mogelijkheid om deze kennis, snel, pragmatisch om te zetten naar oplossingen in living labs die dan weer door markpartijen gebruikt kan worden voor producten.

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.