Koelen met ventilatie

 

Bart Cremers van Zehnder heeft onderzoek gedaan naar koeling met een WTW ventlatie systeem. Dit onderzoek is afgelopen dagen gepresenteerd op de aivc2018 in Antibes (Frankrijk). Nulwoning.nl heeft meegewerkt aan dit onderzoek en een jaar lang uitgebreide meetgegevens aangeleverd. De Nulwoning is voorzien van een aardpijp van 50 meter en in het onderzoek blijkt dat dit zeer effectief is voor koeling met ventilatie. Hier het engels talige artikel dat Bart gepubliceerd heeft. Een Nederlandse versie staat hier. Op de energiebeurs 9-11 oktober 2018 zal Bart Cremers er meer over vertellen.

Heeft dit onderzoek nog inzichten opgeleverd voor de Nulwoning. Ja zeker door de maximale ventilatie hoeveelheid iets te verlagen kan de SPF verder verbeterd worden zonder te veel afbreuk te doen aan het koelend vermogen. Vermoedelijk wordt dit bevestigd door de meting tijdens de laatste warme dagen van deze zomer die binnenkort geanaliseerd worden. Kan het nog beter ik denk het wel, de mantelzorgwoning die nu gebouwd wordt zal vermoedelijk door verbeterde materialen en ander gebruik weer betere prestaties leveren op vele aspecten.

Is dit het laatste onderzoek op het gebied van ventilatie?Zeker niet er loopt nu weer een ander onderzoek op een ander aspect en nieuwe staan al in de planning. Je bent nooit uitgeleerd op zowel ventilate als ander componenten van een Nulwoning (energie producerende woning).

3 Responses to Koelen met ventilatie

 • Paul Melis schreef:

  Leuke Metingen, mooi onderzoek.
  Echter het onderzoek en de resultaten zijn niet leesbaar in het Nederlands ondanks dat de onderzoeker Nederlands is.
  De resultaten zijn voor mij dan ook niet goed te vatten, terwijl je wil, dat het geheel toch door zoveel mogelijk mensen gelezen wordt en/of toegepast.
  Het is een meerlanden onderzoek. Ik kan mij voorstellen dat ook hier Engels moeilijker is dan de eigen taal voor de Duits talige landen.
  Voor een NL versie hou ik mij aanbevolen. Dan zal ik het zeker nog een keer lezen en hopelijk beter begrijpen.

 • Ronald Serné
  Ronald Serné schreef:

  Beste Paul,
  Zal auteur vragen of er ook een Nederlandse versie komt. Als die er komt zal ik deze ook plaatsen.
  M.v.gr.

  Ronald

Tweets van @Nulwoning
 • RT : The story of many "sensing citizens" (and also research participants) on Trouw, nicely accounting for my PhD insights and vir…
Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2020. All Rights Reserved.