Koelen met ventilatie

 

Bart Cremers van Zehnder heeft onderzoek gedaan naar koeling met een WTW ventlatie systeem. Dit onderzoek is afgelopen dagen gepresenteerd op de aivc2018 in Antibes (Frankrijk). Nulwoning.nl heeft meegewerkt aan dit onderzoek en een jaar lang uitgebreide meetgegevens aangeleverd. De Nulwoning is voorzien van een aardpijp van 50 meter en in het onderzoek blijkt dat dit zeer effectief is voor koeling met ventilatie. Hier het engels talige artikel dat Bart gepubliceerd heeft. Een Nederlandse versie staat hier. Op de energiebeurs 9-11 oktober 2018 zal Bart Cremers er meer over vertellen.

Heeft dit onderzoek nog inzichten opgeleverd voor de Nulwoning. Ja zeker door de maximale ventilatie hoeveelheid iets te verlagen kan de SPF verder verbeterd worden zonder te veel afbreuk te doen aan het koelend vermogen. Vermoedelijk wordt dit bevestigd door de meting tijdens de laatste warme dagen van deze zomer die binnenkort geanaliseerd worden. Kan het nog beter ik denk het wel, de mantelzorgwoning die nu gebouwd wordt zal vermoedelijk door verbeterde materialen en ander gebruik weer betere prestaties leveren op vele aspecten.

Is dit het laatste onderzoek op het gebied van ventilatie?Zeker niet er loopt nu weer een ander onderzoek op een ander aspect en nieuwe staan al in de planning. Je bent nooit uitgeleerd op zowel ventilate als ander componenten van een Nulwoning (energie producerende woning).

3 Responses to Koelen met ventilatie

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.