Nulwoning 2.0

NulopdeMeter woning, Urgenda woning, alle twee kunnen ze niet zonder de saldering regeling. Goed voor dit moment en we moeten er mee doorgaan maar niet volhoudbaar. Iemand moet op den duur de rekening betalen of we moeten betere Nulwoningen produceren. In de business cases worden niet alle zaken meegenomen, ja je kan de vermindering van energiebelasting van de overheid wel wegpoetsen met extra inkomsten btw en inkomstenbelasting maar wie gaat dadelijk de dure kWh die we in de winter nodig hebben opwekken en betalen?
Een eerste stap voor de beeldvorming zou zijn, bereken voor de woning hoeveel Kwh opslag er nodig zou zijn om energie van de zomer te verplaatsen naar de winter. Voor mijn woning zou dat 3000Kwh zijn (hier zit een stukje elektrische auto in). Neem een kWh opslag prijs b.v. 130 euro/kWh (2025) en kom tot een extra investering van 390.000 euro die elke 10 jaar opnieuw geïnvesteerd zou moeten worden. Of te wel geen business case, sterker onbetaalbaar.
We doen het anders we nemen een aandeel in een windmolen er bij. Studies geven aan dat een 50% PV en 50% wind optimaal zou zijn. Om de dure accu capaciteit te voorkomen is een hogere graad aan te bevelen b.v. 70% PV en 70% wind. Nu zou volgens studies het mogelijk moeten zijn met een 15 a 20kWh opslag rond te komen (zonder EV). Dit scenario zou je door moeten rekenen voor een jaar met echte gegevens op minimaal uur niveau. Heb je deze exercitie gedaan dan kom je tot de conclusie dat een aantal verbeteringen in het Nulwoning 1.0 concept lonen. Betere isolatie. Keuze voor grondgebonden warmtepomp i.p.v. lucht warmtepomp enz. en je kan dat ook zichtbaar maken in de business case. Dan krijg je ook geen woningen die voor verwarming 1000-1700kWh/j. nodig hebben volgens monitoring NOM. Mijn vrijstaande woning 800kWh/j (840m3/270m2). Ben benieuwd wat Urgenda woningen nodig hebben bij een echt koude winter. Ook demand responce systemen gaan hun waarde bewijzen.
Ik ben dus al deel eigenaar van een windmolen ondanks dat mijn PV systeem 125% van mijn gebruik opwekt.
Voorstel betere reken exercities en onderzoek naar:
Project Nulwoning 2a woning zonder saldering.
Project Nulwoning 2b woning zonder saldering met EV.
Project Nulwoning 2c woning zonder saldering met EV en verhoogd comfort.

4 Responses to Nulwoning 2.0

 • Teun Kuigjes schreef:

  Mijn naam is ; Teun Luigjes,
  Ik heb een totaal andere route gekozen ,
  Heb op een rij gezet de kosten van een grond warmtepomp ,aanleg gasleiding met cv ketel en PV panelen waardoor ik tot de conclusie ben gekomen dat elektrisch verwarmen het voordeligste is want:
  de PV panelen waren even duur als de grondwarmte pomp en leveren genoeg om via een elektrische boiler met spiraal voor de vloerverwarming het huis te verwarmen en de rest van elektra te voorzien.
  Gevolg lage investering , geen cv onderhoud en alleen een pompje voor de vloerverwarming als draaiend gedeelte.
  Woon er nu een jaar en krijg geld terug
  Als het zo doorgaat is mijn investering er binnen 5 jaar uit.
  Dit heeft ook te maken met het feit dat ik geen dure gasleiding hoefde aan te leggen met bijbehorende cv ketel.
  Geen dure warmtepomp
  En ook nog eigen water

 • Teun Luigjes schreef:

  Naam is Teun Luigjes geen Kuigjes.

 • Ronald Serné
  Ronald Serné schreef:

  Teun,

  je heb gekozen voor de Urgenda aanpak. Misschien een beetje isoleren en de ernstigste luchtlekken dichten. Maar reken jou scenario eens door zonder salderen. Doe het eens gunstig 4-7 cent krijgen en 20 cent betalen. En doe dat eens bij een ongunstig scenario. 52 cent betalen en niets krijgen. Onrealistisch? Vorige week is een aantal kwartieren de kale elektriciteit prijs 35 eurocent geweest en dat zelfs in de zomer. De prijzen zullen in de toekomst mee en meer gaan variëren.

  • Teun Luigjes schreef:

   Hallo Ronald ,
   Allereerst weet ik niet wat een Urgenda woning is, ik denk gewoon simpel , de basis goed isoleren glas van 0.6 enz. en ja ik heb rekening gehouden met het salderen dit kan tot 2020 en dan is mijn PV investering terug verdiend warmtepomp heb ik niet te duur te storing gevoelig .

   Met het verdwijnen van de saldering heb ik rekening gehouden 1 de mogelijkheid van een speksteenkachel 2 de mogelijkheid van een lucht/lucht WP die ook kan koelen .3 windmolentje en ten 4e accu opslag want daarin gaat die ontwikkeling zo snel dat het TZT volgens mij een goede optie is.

   Maar wat voor mij het belangrijkste was de eenvoud van de installatie dus niet al die speciale elektronica waar je specialisten voor nodig heb om een storing op te lossen

   Heb weliswaar een hele goede WTW installatie (vanwege de bouwvergunning) maar die staat nooit aan want ik woon alleen ben veel buiten heb vaak de deuren / ramen open hou niet van een “sick building” huis en slaap buiten dus veel frisse lucht.

   Wat ik vaak jammer vind van de zogenaamde nul woningen is dat ze zo vaak met erg veel toeters en bellen gepresenteerd worden wat naar mijn idee alleen maar afschrikt en onnodig ingewikkeld aandoet .

   Verder vind ik het jammer dat PV panelen e.d. als wild groei op het dak gemonteerd mogen worden ,terwijl een extra groot overstek bij de bouw oppervlakte geteld word net als extra dikke geisoleerde muren ten koste gaan van de netto inhoud van de woning .

   Kortom ik ben van mening dat er zowel door de regelgever als door de ontwikkelaars weleens simpeler en praktischer gedacht mag worden..

Tweets van @Nulwoning
 • RT : Één μg/m3 verhoging concentratie fijnstof PM2.5 is in verband gebracht met 9,4 meer Covid-19 besmettingen, 3 meer ziekenhuiso…
 • RT : Beveiligingsadvies: Er is een kwetsbaarheid ontdekt in Big-IP van bedrijf ‘F5 Networks’. Inschaling van deze kwetsbaarheid (ka…
Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2020. All Rights Reserved.