Nulwoning 2.0

NulopdeMeter woning, Urgenda woning, alle twee kunnen ze niet zonder de saldering regeling. Goed voor dit moment en we moeten er mee doorgaan maar niet volhoudbaar. Iemand moet op den duur de rekening betalen of we moeten betere Nulwoningen produceren. In de business cases worden niet alle zaken meegenomen, ja je kan de vermindering van energiebelasting van de overheid wel wegpoetsen met extra inkomsten btw en inkomstenbelasting maar wie gaat dadelijk de dure kWh die we in de winter nodig hebben opwekken en betalen?
Een eerste stap voor de beeldvorming zou zijn, bereken voor de woning hoeveel Kwh opslag er nodig zou zijn om energie van de zomer te verplaatsen naar de winter. Voor mijn woning zou dat 3000Kwh zijn (hier zit een stukje elektrische auto in). Neem een kWh opslag prijs b.v. 130 euro/kWh (2025) en kom tot een extra investering van 390.000 euro die elke 10 jaar opnieuw geïnvesteerd zou moeten worden. Of te wel geen business case, sterker onbetaalbaar.
We doen het anders we nemen een aandeel in een windmolen er bij. Studies geven aan dat een 50% PV en 50% wind optimaal zou zijn. Om de dure accu capaciteit te voorkomen is een hogere graad aan te bevelen b.v. 70% PV en 70% wind. Nu zou volgens studies het mogelijk moeten zijn met een 15 a 20kWh opslag rond te komen (zonder EV). Dit scenario zou je door moeten rekenen voor een jaar met echte gegevens op minimaal uur niveau. Heb je deze exercitie gedaan dan kom je tot de conclusie dat een aantal verbeteringen in het Nulwoning 1.0 concept lonen. Betere isolatie. Keuze voor grondgebonden warmtepomp i.p.v. lucht warmtepomp enz. en je kan dat ook zichtbaar maken in de business case. Dan krijg je ook geen woningen die voor verwarming 1000-1700kWh/j. nodig hebben volgens monitoring NOM. Mijn vrijstaande woning 800kWh/j (840m3/270m2). Ben benieuwd wat Urgenda woningen nodig hebben bij een echt koude winter. Ook demand responce systemen gaan hun waarde bewijzen.
Ik ben dus al deel eigenaar van een windmolen ondanks dat mijn PV systeem 125% van mijn gebruik opwekt.
Voorstel betere reken exercities en onderzoek naar:
Project Nulwoning 2a woning zonder saldering.
Project Nulwoning 2b woning zonder saldering met EV.
Project Nulwoning 2c woning zonder saldering met EV en verhoogd comfort.

4 Responses to Nulwoning 2.0

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.