Ventilatie

Een nulwoning/passief huis kan niet zonder balansventilatie met warmteterugwininstallatie. Je moet om je energieverbruik te verminderen goed om gaan met de energie in de ventilatielucht. Een goed ontworpen en aangelegd ventilatiesysteem is belangrijk in een woning die in principe luchtdicht is. Op het ogenblik is er veel te doen over de luchtkwaliteit in woningen die voorzien zijn van een balansventilatie systeem. Op sommige plekken zouden een te hoge concentratie CO2 gemeten zijn en er zou last zijn van vocht en huismijt. Veel komt door een verkeerd ontworpen en aangelegd systeem. Een andere oorzaak is de gebruiker die door onvoldoende voorlichting niet weet hoe met de installatie om te gaan. Ik ben er van overtuigd dat een goed ontworpen, aangelegd en gebruikte balansventilatiesysteem heel goed kan werken.

In eerste instantie had ik in mijn huis gekozen voor een balansventilatiesysteem van Paul. Deze zijn zeer geavanceerd. Bijvoorbeeld http://www.paul-lueftung.net/downloads/thermos200-300dc.pdf .

Echter door de eisen van het bouwbesluit zou ik in mijn berekening natuurlijke ventilatie moeten toepassen. Ik kwam op de passief huis beurs te Belgie ventilatieunits van jestorkair tegen. De grootste hiervan de 950 kan mijn woning geheel ventileren en heeft voldoende drukopbouw om de aardijp (ETW) ook te kunnen aansluiten. Er wordt door jestorkair gekeken of ze nog een omschakelunit kunnen maken voor de 950. http://www.nulwoning.nl/attachments/Documenten/JESTORKWHR950.pdf http://www.nulwoning.nl/attachments/Documenten/JESTORKWHR930.pdf .

Een rekenprogrammatje om vertielatie door te rekenen http://www.passiv.de/04_pub/Literatur/PHLuft/PHL_F.htm.

Na alle commotie rond balansventilatie is er besloten om voor deze woning de ventilatie uitgebreid op te zetten. Er komt gewoon balansventilatie maar de berekening, de uitvoering zal zeer uitvoerig doorgenomen worden. Het begint al welke ventilatiebuizen neem ik. Wat is de invloed van de soort buis op de doorstroming, drukopbouw, vervuiling en geluid. Op deze website zullen we steeds de keuzes bijhouden.

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.