Fijnstof in de nulwoning

In de Nulwoning en rond de Nulwoning worden inmiddels al een aantal maanden de fijnstof waarden gemeten. PM10, PM2,5 en PM1 waarden blijken gemiddeld in de woning beter te zijn dan buiten. De waarden binnen zijn de helft van de buiten gemeten waarden. Een goed resultaat zeker gezien alle publicaties in de media over de luchtkwaliteit in huis en fijnstof door koken. Nu verbaasd mij deze waarden niet gezien de aandacht die er geweest is om het ventilatiesysteem zo goed mogelijk te maken om de CO2 waarden laag te houden, het energie gebruik klein en het comfort hoog. Ik verwacht dus ook als we Vluchtige Organische Stoffen (VOS) gaan meten deze waarden ook laag zijn. Inmiddels hebben we het G4 filter wel vervangen door een F7 filer en merken we ook dat deze sneller vol loopt met stof (hoger energiegebruik) en dus regelmatig vervangen moet worden.

Nu kijken we nog naar de fijnstof bronnen binnen de woning en tegelijkertijd wat we er aan kunnen doen. Koken van bepaalde producten blijkt een grote fijnstofbron te zijn. Ik heb al regelalgoritmes geïmplementeerd die de ventilatie regelen wat er voor zorgt dat de wat hogere waarden in huis binnen een half uur weg geventileerd worden. Andere verbeteringen worden op korte termijn geïmplementeerd.

 

https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/bouw-infra-maritiem/roadmaps/buildings-infrastructure/energiepositieve-gebouwde-omgeving/wat-u-moet-weten-over-fijnstof-dat-vrijkomt-bij-het-koken/

https://nos.nl/artikel/2157338-meer-fijnstof-achter-het-fornuis-dan-langs-de-snelweg.html?

 

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.