Eenduidige berekeningsmethode voor energie neutrale of producerende woningen hard nodig

Meerdere HBO studenten hebben berekeningen uitgevoerd op de Nulwoning. Meerdere EPC, PHPP, en GreenCalc+ berekeningen zijn langs gekomen. Belangrijkste doel bleef uiteindelijk een juiste berekening uitvoeren met de verschillende rekentools door de studenten. Daarom werden de berekeningen altijd gecontroleerd door een onafhankelijke controleur. Met de EPC berekening kwamen we uit op een waarde van 0,4, met de GreenCalc+ berekening (na correctie) op een 585 en PHPP op 7kWh/m2.
Meerder keren werd mij gevraagd hoe het kan dat een woning die energie produceert nog steeds een EPC heeft van 0,4 terwijl andere projectontwikkelaars/bouwmaatschappijen spreken over EPC 0 of beter woningen. Ik gaf dan altijd aan dat wij willen dat de berekening juist uitgevoerd wordt door de student om er van te leren en wij geen belangen hebben om een zo goed mogelijke waarde te behalen. Ook houden wij de juiste definitie aan wat inhoud dat een Nul-energie woning altijd energie moet produceren omdat hij in de gebruiksfase van de woning de energie van de bouw en de sloop weer terug moet leveren.
Nu wordt er een onderzoek gedaan naar verschillende Nul energie woningen of Nota loze woningen en de onderzoeker verbaasde zich over de resultaten van de Nulwoning. Een dikke duim berekening van de Nulwoning zou een EPC van -0,31 opleveren en een GreenCalc+ van 1500 maar dat kon zo maar oneindig worden.
Conclusie van mij er moet een eenduidige berekening komen en gehanteerd worden om woningen juist te kunnen vergelijken anders blijft het appels met peren vergelijken.

1 Responses to Eenduidige berekeningsmethode voor energie neutrale of producerende woningen hard nodig

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.