Nul op de meter, notaloze woningen een hype?

Diverse forums, artikelen, beurzen en conferenties gaan over de energienota loze woning, energie neutrale of energie leverde woning. Diverse adviseurs, architecten, bouwbedrijven buitelen over elkaar heen over hoe goed ze wel zijn en dat je niets anders moet bouwen en dat dit gestimuleerd moet worden. Weten we niet meer wat de bouwkwaliteit was van de tot nu opgeleverde woningen? EPC van 1,0 naar 0,8, een energiebesparing van 20% maar werkelijk gerealiseerd 6 a 7%. Wijken met duurzame warmteprojecten als warmtepompen die pas geleden verwijderd zijn door foute berekeningen, warmtenetten waar de energierekening hoger is dan als de woning verwarmd zou worden met een HR ketel en er zelfs geen CO2 voordeel is. Passiefhuis renovatie van appartementen waar de opdrachtgever op het eind van de renovatie niet eens durft te controleren omdat de kwaliteit belabberd is. Pas geleden (2011) nog een onderzoek van een journalist over nulwoningen die volgens het artikel niet bestaan http://www.nulwoning.nl/attachments/Documenten/EPGnetwerk_nulwoningbestaatniet.pdf . Woningen EPC 0,6 die veel meer energie gebruiken dan je op basis van de EPC zou verwachten. Woningen opgeleverd in de jaren 90 en jaren 2000 die nu na geïsoleerd worden omdat de eigenaren het energiegebruik wel erg hoog vinden. Zelfs nu nog een energie zuinige renovatie van een groepsruimte waar schrik niet, de duurzame energiekosten een factor 10-12 hoger zijn dan voorzien (maar je op een bierviltje kon uitrekenen). De meest goede projecten zie ik bij particulieren die met passie en kennis hun huis aanpakken of nieuw bouwen. Sommigen besteden het zelfs aan met prestatiecontracten maar moeten toch tijdens het bouwproces ingrijpen omdat het anders geheel fout gaat. Ik schat in dat 1 a 2 % van de bouwwereld (van architect tot metselaar/timmerman) weet hoe het moet. Zelfs ik die een energie producerende woning heeft leert elke dag door de contacten met de energie pioniers, mijn eigen woning te monitoren en nog steeds aan te passen en diverse projecten te bekijken. Een standaard concept is “nog” niet mogelijk omdat ik in elk project locatie/bewoners afhankelijke parameters ziet die het resultaat behoorlijk beïnvloeden. Daarnaast maak nooit een energienota loze woning als je niet het comfort/gezondheid/ gebruik van de woning meeneemt.

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.