Vervolg onderzoek ventilatie in de Nulwoning

In de nulwoning is een jaar lang samen met het kennis centrum van Zehnder onderzoek gedaan naar de energie efficiëntie en de lucht kwaliteit van een warmte terugwin unit in combinatie met een aardpijp. Dit onderzoek is gepubliceerd in het blad `TVVL Magazine` met als titel `Monitoring vraaggestuurde ventilatie met WTW en grondwarmte Groenlo` maar ook in het europeese blad `REHVA Journaal` `Long term monitoring of residential heat recovery ventilation with ground heat exchange` . Anderen hebben een deel van het onderzoek gebruikt zoals het blad `VV+` in mei-2012 met als titel `Grondbuisventilatie goede aanvulling op WTW installaties` .
Nu gaat het onderzoek verder maar dan meer met de focus op comfort en dan specifiek de lucht vochtigheid. Kan in de winter de lage luchtvochtigheid voorkomen worden door een enthalpiewisselaar toe te passen? Een enthalpiewisselaar kan het vocht uit de afgevoerde lucht terugwinnen en toevoegen aan de ingeblazen lucht. Bacterieen en schimmels kunnen niet door deze wisselaar heen. Voor deze testen zijn een aantal maanden geleden op een 3 tal plaatsen temperatuur en luchtvochtigheid sensors geplaatst.
Vandaag gewerkt aan de wtw unit. Eerst in het afzuig gedeelte een extra demper geplaatst. In de wc’s en in de huiskamer was als het volledig stil is het ventilatiesysteem te horen als hij op een hogere stand stond. Op zich niet storend maar om het geheel mooier te maken een extra demper geplaatst. Moest echter wel een gedeelte weer los halen en opnieuw monteren. Daarna de enthalpiewisselaar geplaatst. De groene is de oude warmtewisselaaar en de bauwe die nieuwe. Op de detailfoto van de wisselaar staat de oude links en de nieuwe rechts. De enthalpiewisselaar is iets zwaarder van gewicht dan de normale warmte wisselaar. En nu maar weer een jaar testen en meten.

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.