Binnengekomen document over warmteopslag met PCM’s

Hallo Martin en anderen,

Ik was destijds de begeleider van Jeroen Verwer, die onder begeleiding van de heer van Emsbroek de toepassing van paraffines ingebed in HDPD onderzocht heeft. Daar de heer Grasmeijer van Gems dit onderwerp inbrengt, ben ik wel nieuwsgierig of Gems dit inmiddels toepast en hoe de ervaringen daarmee zijn. Het spectrum aan Phase Changing Materials (PCM)is natuurlijk veel groter. Belangrijk is de energieopslagcapaciteit door de fasetransformatie. Materialen zijn natuurlijke stoffen, o.a. water/ijs, paraffines, zoutverbindingen, en polymeren met daaraan gekoppeld faseveranderende moleculen (firma Kobato in Oldenzaal). PCM kunnen voor verschillende faseveranderingstemperaturen worden gemaakt. Toepassingen zijn nu bouwmaterialen (micronel-BASF, rubitherm) en medische toepassingen om patienten warm te houden, of in temperatuur te verlagen, tijdens vervoer of operatie. In Nederland zijn ECN en het onderzoeksinstituut van de gasunie bezig met de ontwikkeling van opslagvaten, gevuld met PCM. Dit om in een compact volume thermische energie op te slaan tijdens de productie van elektricteit en warmte met een micro-Wkk (HRE-ketel). In Duitsland heeft BINE, een info-dienst, informatie over PCM’s in de vorm van datasheets zijn wel beschikbaar. Ook het Fraunhofer Institut doet veel aan onderzoek en ontwikkeling van PCM en toepassingen.

Mijn advies in deze is achterhaal de actuele stand van de ontwikkeling van de toepassingen en probeer er achter te komen hoe de ervaringen met de toepassingen zijn. http://www.nulwoning.nl/attachments/Documenten/verslag Gemsave september 2002.pdf

Met vriendelijke groet,

Joop Ouwehand

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.