Hoe moeilijk kan ventilatie zijn?

Hoe moeilijk kan ventilatie zijn? Je zet toch gewoon een raam open? Of een stapje verder je monteert een pijp met een ventilator en installeert raamrooster en misschien nog een CO2 sturing er op. Of nog een stapje verder en je implementeert warmteterugwinning en misschien wel vocht terugwinning om het comfort te verbeteren. Toch als je luchtkwaliteit, energie gebruik, energie besparing, en comfort echt serieus neemt is er nog veel te ontdekken en te verbeteren. Zehnder heeft de eerste meetgegevens van het nieuwe ventilatie systeem wat geplaatst is in de Nulwoning uitgewerkt. En wat we in de praktijk al merkten blijkt nu door de cijfers bevestigd te worden. Verbetering van de rendementen, verbetering van het comfort. Zodanig dat we het gebruik in de Nulwoning op basis van die resultaten ook konden aanpassen (systeemintegratie/gebruik) zodat we daardoor nog betere rendementen en comfort verbeteringen konden behalen. Het is zelfs zo dat we op totaal energie niveau per maand in de Nulwoning het voordeel van de nieuwe ventilatie in de cijfers van januari 2017 kunnen zien. Imposant om verbetering op één component in het totale verbruik te zien.
Anderen zijn bezig op systeem niveau en vinden dat we van de losse componenten af moeten. Maar de resultaten laten zien dat er op component niveau nog heel veel te behalen is. Een ieder kan bedenken hoe een systeem uit allemaal matige componenten presteert. Is dit belangrijk? Ja de huidige Nulwoningen/Nulopdemeter woningen kunnen bestaan op basis van de salderingsregeling. Als je wat verder kijkt weet je dat dat op enig moment niet meer kan. Opslag is een oplossing maar zeer duur en zeker de komende jaren ondanks alle snelle verbeteringen niet haalbaar. De meest haalbare en goedkoopste weg is om zo min mogelijk te verbruiken als de duurzame opwekking het laagst is, en daarvoor heb je zeer efficiënte componenten nodig.
Inmiddels zijn er ook acties gaande en uitgevoerd op alle ICT/Internet componenten. Ook daar blijkt veel te halen te zijn. Eén gebied waar ik ook nog grote winst zie is de warmtepomp en alle ac/dc converters. Wie wil er mee helpen om alle componenten zo efficient te maken zodat er een perfect systeem/oplossing, zowel energetisch/financieel voor de Nul/Pluswoning van de toekomst ontstaat.

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.