Zonnecollector toepassen of niet?

In 2007 toen ik alles doorrekende heb ik gekozen voor de toepassing van zonnecollectoren. http://www.nulwoning.nl/?page_id=194 Uit de toen gemaakte scenario’s bleek dat PV in combinatie met een warmtepomp een lager rendement heeft dan het gebruik van zonecollectoren. Inmiddels zijn 20% rendement PV panelen goed te krijgen en zijn er panelen die bij diffuus licht een beter rendement hebben. Mijn huidige PV panelen hebben een rendement van 16%. In de berekening werd uitgegaan van een COP van de warmtepomp van 4 voor verwarming en 2 voor warm water. Nu met een goede bron en afgiftesysteem blijk ik een COP van boven de 5 te halen en warm water ook een COP te hebben van boven de 3. Maken we nu een nieuwe berekening dan blijkt in mijn situatie de combinatie PV met een warmtepomp een hoger rendement te hebben dan de zonnepanelen. Daar komen nog een aantal argumenten bij: De PV installatie is makkelijker in de aanleg en onderhoud dan een zonnecollector systeem. We hebben te maken met temperaturen en drukken die hoog kunnen oplopen en door de hoge temperatuur verouderd het glycol snel. Verder zijn er nog geen ideale opslagsystemen op de markt verschenen. In de zomer blijf je met een overschot aan warmte zitten bij PV systemen kan je dit kwijt aan het elektriciteitsnet. Belangrijk is wel dat je een goed en liefst te groot bron en afgifte systeem op de warmtepomp heb zodat de COP hoog blijft.

Geld deze conclusie altijd? Nee dit geld voor mijn woning er zijn situaties waar een zonnecollector nog steeds een voordeel kan hebben zoals: Last van schaduw op de panelen, PV panelen kunnen daar slecht tegen. Autarkische woningen die overschotten niet naar het elektriciteitsnet kunnen brengen. Als de warmte in de zomer wel nuttig gebruikt kan worden zoals een zwembad.

One Response to Zonnecollector toepassen of niet?

Tweets van @Nulwoning
Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2022. All Rights Reserved.