Bouwen op duurzaamheid leeft! (overgenomen van www.kiEMT.nl)

06-12-2009

Het enthousiasme van de zaal en de kennis van zaken van de sprekers maakten van de kiEMT-bijeenkomst Bouwen op Duurzaamheid d.d. 30 november j.l. een groot succes. Zo liet minister Van der Hoeven weten dat samenwerking in de hele keten van belang is, vertelde Hennes de Ridder bevlogen over ‘zijn’ Living Building Concept en zorgde het Lagerhuis-debat voor een levendige en betrokken zaal.

Ruim 200 geïnteresseerden kwam naar Orpheus in Apeldoorn voor de kiEMT-bijeenkomst Bouwen op Duurzaamheid. De Hanos-zaal zat daarmee goed vol. De sprekers bleken stuk voor stuk een boeiend betoog te kunnen houden.

Minister van der Hoeven van Economische Zaken kwam in haar inleidende toespraak goed beslagen ten ijs in de wereld van duurzaam bouwen. Ze wees de zaal op het belang van samenwerking en het nemen van initiatieven hierin. Zo wees ze de genodigden op de vicieuze cirkel die lijkt te ontstaan binnen de keten (bouwers denken dat projectontwikkelaars niet duurzaam willen bouwen, projectontwikkelaars willen wel, maar krijgen het financieel niet rond en investeerders wijzen naar de vraagkant, de burgers willen wel maar krijgen geen aanbod etc.). Ook legde ze duidelijk de relatie met haar departement met opmerkingen als ‘economisch handelen gaat niet alleen over geld, maar ook over gedrag, immateriële zaken, welzijn en toekomst’. Daarbij liet ze weten wat de huidige stand van zaken binnen de overheid is. Maar bovenal legde ze de nadruk op, wederom, samenwerking, ook met de politiek (‘we zullen toch samen moeten optrekken).

Omdraaien van de keten?
Hennes de Ridder, hoogleraar Integraal Ontwerpen aan de TU Delft, betrad vervolgens het podium om de bezoekers op een zeer inspirerende wijze kennis te laten maken met zijn Living Building Concept (LBC). Binnen dit concept wordt een gebouw opgebouwd uit standaard (prefab) componenten, vergelijkbaar met Lego-stenen. LBC is volgens De Ridder een concept waarmee de bouwwereld weer winstgevend en creatief kan worden. Het biedt de mogelijkheid een gebouw in de tijd aan te passen aan veranderende gebruikerswensen, de nieuwste technologie, veranderingen in de regelgeving, het klimaat etc.. In feite stelt De Ridder voor om de bouwsector te modelleren naar de manier waarop een groot aantal andere sectoren allang werken. Zoals je naar de autodealer gaat om een complete auto te kopen, zo ga je in de toekomst naar de aannemer om een compleet huis te kopen. Om dat te bereiken wordt in het LBC de keten omgedraaid, zodat geïntegreerde ketens op gelijkwaardige basis met elkaar concurreren met door hen ontwikkelde geïntegreerde producten.

IQ-woning
De derde spreker was Ruud Jacobs, lid van de Raad van Bestuur van Ballast Nedam. Hij zoomde in zijn verhaal met name in op de praktijk en gaf diverse gerealiseerde voorbeelden van duurzaam bouwen. Aansprekend voorbeeld, waar ook nog eens ketensamenwerking centraal staat, is de IQ-woning. Hierbij worden op één centrale plek de verschillende woningpanelen in elkaar gezet. Vervolgens wordt op de bouwlocatie de woning in minder dan een dag geplaatst. Zo voorkom je niet alleen onnodige vervoerskosten, ook de materialen zijn recyclebaar.

Applaus…
Na de inleidende sprekers en het diner was het tijd voor het grote kiEMT-najaasdebat onder leiding van Gijs Weenink. Kopstukken uit de wereld van duurzaam bouwen, waaronder Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland) en René Hersbach (directeur ING Real Estate en bestuurslid Dutch Green Building Counsil) gingen in een Lagerhuis-opstelling aan de hand van prikkelende stellingen met elkaar in discussie over de vraag hoe bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid gezamenlijk kunnen werken aan een duurzame leefomgeving. Opmerkelijk was de oproep tot het treffen van zwaardere maatregelen door de overheid om de voor 2020 geformuleerde klimaatdoelstellingen te behalen. Dit kan volgens de meerderheid in de zaal niet zonder een effectieve samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen. Dit werd namelijk nog belangrijker geacht dan wetgeving.

Prijs voor de ‘best debater’ ging naar Ronald Serné van Nulwoning.nl. Dit onder meer door zijn reactie op de stelling dat in 2015 alle nieuwbouwwoningen energieneutraal moeten zijn. Volgens Serné hoeven we niet te wachten tot 2015, maar kan het nu al. Dit bewijst hij met de bouw van zijn eigen nulwoning, welke zo veel energie oplevert dat een auto er 48.000 km/jaar op kan rijden. Tijdens zijn betoog kreeg hij steeds meer medestanders.

kiEMT kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst en wil alle betrokkenen en aanwezigen bij deze bedanken voor hun betrokken inzet tijdens de meeting.

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.