Domotica en elektra

Ik geloof niet in domotica voor energie besparing zoals het meestal toegepast wordt. Automatisch inschakelen van apparatuur, het op temperatuur brengen van ruimtes of het regelen van zonwering op basis van programma’s of voorwaarden. Ruimtes die toch verwarmd worden omdat het programma dat voorschrijft terwijl er niemand aanwezig is, het sluiten van de zonwering als de temperatuur te hoog is, is te laat, hij moet dat eigenlijk doen ’s morgens al als het weerbericht bekend is.. Ik geloof alleen in de toepassing van uitschakelen met domotica en dat de gebruiker “bewust” zaken inschakelt. De avond er voor of ’s morgens hoor je het weerbericht en op basis daarvan sluit je de zonwering. Nu kan het in de toekomst wel zo worden dat je dat op basis van b.v. het weerbericht automatisch gaat doen maar dat verwacht nogal wat van de intelligentie van de domotica. Domotica gebruikt elektriciteit. Er is veel werk gemaakt om de domatica gebruikers interface, gebruikers vriendelijker te maken met als resultaat dat het nu b.v. onder Windows draait. Echter nu draait het op pc’s die vaak 70W gebruiken en aan moeten blijven staan. Een domotica systeem voor een woonhuis moet zo weinig mogelijk energie gebruiken. Ik wil draadloos schakelen. Daarvoor heb ik meerdere redenen. Ik wil in de mijn woning niet boren of frezen in massieve houten balken om schakelaars aan te leggen. Verder wil ik geen doorboringen in de buitenwand om de luchtdichtheid te garanderen. Ook wil ik schakelaars kunnen plaatsen op plaatsen waar dat moeilijk is bijvoorbeeld kozijnen. Als laatste wil ik ook intelligente functies aan een schakelaar toekennen. De schakelaar moeten batterijloos zijn dus door op de knop te drukken hun energie opwekken of voorzien zijn van zonnepaneeltjes. De actoren (elektronische schakelaars die bedient worden door de domotica of schakelaars) moeten zo weinig mogelijk energie gebruiken. Ik wil schakelbare stopcontacten zodat ik apparatuur uit hun standby stroom gebruik kan halen of uitzet als we dat vergeten zijn.
Ik wil LED verlichting gebruiken, maar veel ledverlichting geeft te weinig licht of is wat betreft kleur kil of blauwig. De elektrische installatie moet geschikt zijn om 220V en 12/24 volt lampen te gebruiken. Dit omdat het onlogisch is om van gelijkstroom (PV panelen) 220V te maken en dan weer te transformeren naar een spanning voor de LED verlichting.
Dit heeft na lang zoeken geresulteerd in de volgende spullen om te schakelen/domotica.
Led verlichting van Solarox de meeste mensen op het internet zijn tevreden over deze lamp. Echter dit kan nog wijzigen omdat er steeds meer LED lampen uit komen. Deze lampen zijn onder andere te verkrijgen bij LED1.
Voor de schakelaars en actoren ben ik uitgekomen bij het systeem van EnOcean. Omnio is zo’n fabrikant te verkrijgen bij EL3 . Deze schakelaars wekken zelf de energie op als je de schakelaar om zet. Verder zijn de ruimtethermostaten en bewegingsmelders voorzien van een zonnepaneeltjes. Voor de actoren kies ik de DINrail uitvoering. 1 actor of dit nu de enkele of de 8 contacten DINrail uitvoering is gebruikt 1 Watt. Dus op deze mannier is stroom te besparen. Voor de sturing van de domotica is gekozen voor een FieldCommander deze gebruikt weinig stroom (5 Watt) en kan via FCDomus geprogrammeerd worden. De Fieldcommander wordt voorzien van een EnOcean transceiver om te communiceren. Door de ingebouwde webserver kan je met elke webbrowser de FieldCommander besturen. Ook wil ik gebruik maken van een micro Fieldcommander om de temperaturen in het geavanceerde verwarmingssysteem en warm water systeem te meten (opslagvaten, zonnecollectoren, warmtepomp enz.). We moeten alleen nog uit zoeken hoe we de Fieldcommander kunnen laten communiceren met de Powerrouter. De FieldCommander gaan we ook gebruiken om verschillende zaken van de woning te monitoren. Het wordt best een klus om dit voor elkaar te krijgen maar mogelijk gaat een ROC participeren om dit te realiseren.

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.