Energieplus huis Nulwoningen een kwestie van definitie

Dit weekeinde werd ik er weer op attent gemaakt, een Energieplus huis. De verwarring is groot waarom investeren in nulwoningen als er al pluswoningen zijn. De verwarring komt eigenlijk dat er geen vastgelegde definities zijn in Nederland. Het is dus eigenlijk appels met peren vergelijken. Even terug in de tijd. Al in 1993 werd er in Woubrugge een energie-nul-woning gebouwd deze produceerde zelf geen energie maar kocht groene energie in. Later kwamen er meer van dit soort nulwoningen, onder andere in Boxtel. Soms verzorgden deze woningen zelf het warm water en de verwarming maar kochten groene energie (elektriciteit) in. Soms werden deze woningen verkocht met een groen elektriciteit certificaat voor 5 jaar. Daarom zijn wij begonnen met een definitie van nulwoning die zowel op onze website staat als op wikipedia. In deze definitie zit zowel comfort als een normaal leefpatroon. Twee belangrijke zaken gezien de ventilatieproblemen Vathorst en andere problemen in de huidige bouw evenals dat het duidelijk is dat je het bewonersgedrag niet in grote mate kan beinvloeden. Dat wil je ook niet, je wil zelf bepalen wanneer je b.v. wil douchen b.v. ’s morgens en niet ’s avonds omdat dan de collector het opslagvat heeft opgewarmd. Naast een definitie hebben wij voor een vrijstaande woning bewoond door 2 volwassenen met twee kinderen de energieverbruik getallen gegeven. Een normale woning (EPC 0,8) heeft ongeveer 1200 m2 gas nodig om het huis te verwarmen en te voorzien van warm water. 1200m2 gas is ongeveer 12000Kwh/per jaar. Onze onderzoek/demo maar bewoonde nulwoning heeft voor verwarming ongeveer 2500Kwh/per jaar nodig en 3600Kwh/per jaar voor warm water. De hoeveelheid voor verwarming is klein omdat er gebruik gemaakt wordt van een passief huis die een zeer goede isolatie heeft, drie dubbele beglazing met bijbehorende passief huis kozijnen. Verder is de luchtdichtheid van de woning optimaal zodat de ventilatie terugwininstallatie optimaal werkt. De orientatie van de woning is noord-zuid zodat er optimaal gebruik gemaakt kan worden van passive warmtewinsten. Voor verdere toegepaste technieken zie de website. Het warm water wordt ook gebruikt voor de hotfill wasmachine en de afwasmachine. Het gebruik zal vermoedelijk lager liggen door toepassing van onder andere een douche wtw. Voor elektriciteitsverbruik gebruiken we de NIBUD gegevens. Een huishouden al eerder beschreven gebruikt 4300Kwh elektriciteit per jaar. Nu mag je besparingen daarin calculeren. Wij houden maximaal 20% aan. Dit kan door b.v. led verlichting toe te passen en een warmtepomp wasdroger. Ja een wasdroger past ook in een normaal leefpatroon. Dus komen we uit op 3500Kwh per jaar. Het warm water en de verwarming komt uit de collectoren en een warmtepomp. Als primaire energie hebben deze 1500Kwh elektriciteit per jaar nodig. Door nieuwe technieken toe te passen hopen we nu op 1050Kwh uit te komen. Wij wekken via de pv panelen 5000Kwh per jaar op. Dus in het gunstige geval houden wij 450Kwh per jaar over. Windenergie gebruiken wij niet omdat dit in het binnenland niet effectief is nog afgezien van de tegenvallende resultaten van kleine windmolens.(wel op deze woning?). Let op ik blijf voor kleine windmolens maar de resultaten moeten verbeteren. Nu onze getallen eens langs die van het energieplus huis leggen. Het krantenartikel heeft het over een hoogrendementsketel met een rendement van 700%. Wij halen met een warmtepomp een COP van ongeveer 2,2 (220%) voor warm water bereiding en een COP van 5 (500%) voor verwarming van het huis. Dit zijn realistische getallen we zijn ze aan het verbeteren en hopen voor warm water een COP te halen van 3,2 (320%). Nu zit je gemiddeld voor warm water en verwarming gecombineerd op een COP van 3 (300%). Waar komt de 700% vandaan? Verder heeft het artikel het over een overschot aan energie van 2550Kwh waarvan 2050Kwh nodig is voor eigen gebruik. Dus blijft er 500Kwh over voor een elektrische auto goed voor 5000km (kleine Suzuki). Als ik werk met een volgens mij een niet realistisch eigen verbruik van 2050Kwh hou ik 1900Kwh over goed om die Suzuki 19000km per jaar te laten rijden. We zouden dan spreken van een energieplusplus huis. Nu weer terug met beide voeten op de grond. Het zou netjes zijn als onze woning meer produceert dan dat we zelf nodig hebben en dat moet hij bewijzen in de praktijk. Ja ik ken zelfs mensen die per jaar 1100Kwh per jaar verbruiken maar dat zijn uitzonderingen. Zie ook een eerder geplaatste Blog http://www.nulwoning.nl/page33.php?year=2008&month=4&post=215

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.