Urgenda energie neutraal ≠ Energiesprong energie neutraal

Afgelopen weken de publicaties van Urgenda “Ons huis energie neutraal voor € 35.000,-“gevolgd. Zij kiezen voor een andere aanpak dan de energiesprong projecten. Op zich niks mis mee en Urgenda is daar duidelijk over in hun brochure maar het resultaat is duidelijk verschillend. Hieronder een opsomming.

Aanpak isolatie
Een Urgenda huis wordt geïsoleerd naar een redelijke standaard en overduidelijke warmtelekken worden aangepakt. Een energiesprong huis wordt meestal naar het niveau gebracht van passief huis. Dikke isolatie en 3 dubbel glas.
Resultaat: Een passief huis kent geen koude vlakken meer zowel bij muren als ramen, Dit verhoogt het comfort maar door het ontbreken van koude vlakken (<16,5°C bij buitentemperaturen van -10°C) voorkomt het ook vochtproblemen die verantwoordelijk zijn voor schimmel die slecht zijn voor de gezondheid.

Aanpak ongewenste infiltratie lucht
Bij een Urgenda huis worden overduidelijke warmtelekken aangepakt. Bij een energiesprong huis wordt een woning meestal luchtdicht gemaakt tot passief huis niveau (n50≤ 0,6 h-1)
Resultaat: Minder tochtvorming of koude luchtstromen, minder energiegebruik

Ventilatie
Ventilatie (gezonde lucht CO2<1200ppm) is al bij vele bestaande woningen een probleem. Door allerlei maatregelen als tochtstrips, gaten dichten en isolatie verbeterd de luchtkwaliteit van een bestaande woning niet. Energiesprong huizen worden over het algemeen uitgevoerd met een balans ventilatie systeem in combinatie met CO2 meting.
Resultaat: Woning krijgt een betere gegarandeerde lucht kwaliteit (CO2<1200ppm). Woning krijgt een hoger comfort omdat ingeblazen lucht maar 1°C lager is dan kamertemperatuur. Geen tochtvorming. Energiebesparing is aanzienlijk, uit metingen blijkt dat een factor 2,5 te zijn.
http://www.nulwoning.nl/attachments/Documenten/Long%20term%20monitoring_RJ1204.pdf) Maatregelen in een balansventilatiesysteem zijn relatief makkelijk mogelijk om te voorkomen dat er in de winter een te lage luchtvochtigheid ontstaat wat het comfort verhoogd.

Verwarming
In Urgenda woningen wordt gebruik gemaakt van IR panelen en houtkachels. In energiesprong woningen wordt over het algemeen gebruik gemaakt van een grondgebonden of een lucht warmtepomp. Door het gebruik van IR panelen wordt er plaatselijk verwarmd en kan de algemene luchttemperatuur omlaag. Door een warmtepomp kan de primaire energievraag met een factor 2 t/m 6 omlaag afhankelijk van bron en waarvoor de warmte gebruikt wordt (grond/lucht,warmwater/vloerverwarming). In energiesprong woningen heb je al de discussie of je alleen grondgebonden warmtepompen moet gebruiken (zie totale energie balans)

Gebruik houtkachels
Het gebruik van houtkachels is voor geheel Nederland geen optie. We hebben te weinig houtafval (goed hout moet je niet gebruiken om te verbranden) om Nederland mee te verwarmen. Degene die “eigen” snoeihout heeft kan het eventueel gebruiken. Maar halen we niet een ander milieu probleem binnen als we hout verstoken? (
http://www.houtrookvrij.nl/houtkachel-versus-zware-dieselvrachtwagen/) (http://www.houtrookvrij.nl/factsheet-houtrook/) We importeren nu houtpellets vanuit Canada met bijbehorende fossiele uitstoot. Er wordt goed bouw/isolatie hout gebruikt omdat houtpellets veel opleveren. Stoken op hout is een voorschot nemen op de CO2 uitstoot die 6 tot 100 jaar kan bedragen. http://www.nieuwe-wildernis.nl/index.php?id=330

Totale energiebalans
Een Urgenda energie neutraal huis heeft een grote energie opbrengst in de zomer en een hoger energie gebruik in de winter dan een energiesprong huis. Dit wordt veroorzaakt door de som van de maatregelen (PV panelen, isolatie, luchtdichtheid, ventilatie, verwarming systeem) Bij energiesprong huizen wordt nu al gekeken hoe we het verschil kleiner kunnen maken en hoe we de energiebalans recht kunnen trekken door energie opslag (BAM/Soesterberg). Dit alles om het energie verschil te verkleinen tussen de zomer opbrengst en het winter verbruik als in 2020 saldering weg valt en er collectieve/maatschappelijke kosten gemaakt moeten worden om dit op te vangen. In dit kader is bij energiesprong woningen al de discussie ga je voor een goedkopere lucht warmtepomp of een duurdere grondgebonden warmtepomp. De kosten van opslag (kWh prijs opslag) evenals grondstoffen en bijbehorende milieukosten zouden voor zowel een Urgenda woning als een Energiesprong woning meegenomen moeten worden.
Daarnaast is nu het gehele dakoppervlakte nodig voor de woning terwijl we nog veel meer zaken moeten vergroenen b.v. mobiliteit.

 

Nu snap ik waarom een Urgenda woning. Een energiesprong woning is nu nog vaak te kostbaar voor de bewoners. Daarom de weg die energiesprong inzet om de kostprijs omlaag te krijgen (innovatie) en financiering mogelijk te maken. Maar blijken de stappen die nu in een Urgenda woning gedaan worden over een tijdje niet heel dure stappen?

 

2 Responses to Urgenda energie neutraal ≠ Energiesprong energie neutraal

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.