Rendement wtw ventilatie verbeteren

De wtw unit is een tijd geleden ingeregeld door meting van de luchthoeveelheden. Elke kamer heeft de juiste luchthoeveelheid. Nu kan je de wtw nog verder inregelen op rendement. Bij een zo groot mogelijke terugwinning is het temperatuurverschil aan de buitenzijde (aanzuig en afblaas) gelijk aan het temperatuurverschil aan de binnenzijde (afzuiging en inblaas). De laatste dagen bezig geweest deze voor alle standen (A,1,2,3) in te regelen zonder aardpijp/EWT. Nadat dit gedaan was op de stand die het meest gebruikt wordt (stand 1) het optoeren ingeregeld bij een gesloten EWT klep. Uiteindelijk een temperatuurverschil van 0,5 graden tussen de ingaande en uitgaande zijden kunnen bereiken bij een hoger verschil dan 10 graden tussen binnen en buiten. Het rendement van 95% wordt dus gehaald. Het optoeren voor de EWT was uiteindelijk maar 2%. Er was wel steeds een verschil tussen de inblaas en afzuig ventilator. Dit is te verklaren door een G4 filter in de inblaas en een G3 filter in de afzuiging. Verder zag je dat bij hogere ventilatiehoeveelheden het verschil groter werd dit komt onder andere door de verdeelunits die binnenkort vervangen worden. Om trouwens het geluidsniveau nog verder te verminderen, de luchtweerstand te verminderen, een betere luchtverdeling te krijgen en een betere luchtkwaliteit ’s nachts in de slaapkamers te bereiken worden binnenkort de filters en de verdeelkasten vervangen. Als het zover is meer informatie.
Luchtkwaliteit:
Het lukt nu bij normale bewoning de CO2 waarden in de huiskamer onder de 700PPM te houden bij een wtw energiegebruik van 34Watt (35%). De slaapkamer zit op zo’n 900PPM.
Bij extreme bewoning (9 personen) lukt het om de CO2 waarde onder de 850 PPM te houden bij een wtw energiegebruik van 220Watt (80%). De slaapkamer zit op zo’n 875PPM.
We zijn bezig met een aantal ontwikkelingen die er voor moeten zorgen dat de PPM waarde bij normale bewoning de 600PPM niet overschrijd. Verder wil je de ventilatieunit niet boven de 50% laten draaien i.v.m. het energieverbruik. Hard wordt er gewerkt aan ontwikkelingen die het energieverlies niet beperken maar energie winnen terwijl de luchtkwaliteit verbeterd. Later meer.

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.