Afzuigkap in een nulwoning/passief huis

Zaterdag bezig geweest met de doorvoeren maken voor de afzuigkap. Een afzuigkap blijft een probleem in een nulwoning/passief huis. Een afzuigkap direct naar buiten kan niet i.v.m. de luchtdichtheid en de luchtbalans in het huis. Nog afgezien van het energieverlies, de warme lucht die je naar buiten blaast. Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden.
Een circulatie afzuigkap of de afzuigkap aansluiten op de balansventilatie van de woning.
Een circulatie afzuigkap heeft als nadeel dat er gebruik gemaakt wordt van koolstof filters die steeds vervangen moet worden. De energie blijft nu wel in de woning maar ook op momenten die je eigenlijk niet wilt; in de zomer.
De afzuigkap aansluiten op de balansventilatie heeft als nadeel dat de leidingen en de WTW unit kunnen vervuilen. Verder is de afzuiging beperkt, het moet binnen de aanwezige WTW capaciteit kunnen.
Samen met StorkAir is gekozen voor een andere mogelijkheid. De afzuigkap heeft zijn eigen WTW unit. Deze wordt dichtbij de afzuigkap en de doorvoeren naar buiten geplaatst zodat de luchtweerstand en dus het energiegebruik beperkt blijft. De korte ventilatiepijpen geven ook de mogelijkheid deze makkelijker te reinigen. De unit zelf kan onder een verlaagd plafond of ergens anders geplaatst worden. Bij mij komt deze op zolder. De WTW unit heeft wel een lagere capaciteit (200M3) dan een afzuigkap die direct naar buiten blaast (400-500M3). Het beste werkt de WTW met een afzuigkap die aangepast is voor de verminderde hoeveelheid af te voeren lucht. Ik heb er zelf voor gekozen toch een “normale” afzuigkap te monteren omdat deze hoorde bij de gekozen keuken. Voordelen van een eigen WTW voor de afzuigkap zijn: De energie wordt niet naar buiten geblazen maar teruggewonnen. In de zomer gaat de bypass in werking zodat de warmte niet teruggewonnen wordt. Bij vervuiling vervuild alleen de WTW van de afzuigkap en niet die van het huis. Door de korte leidingen en de aparte WTW kan deze gemakkelijk gereinigd worden. De luchtbalans van de woning blijft in balans. De gebruikte WTW voor de afzuigkap zit nog niet in het leveringsprogramma van StorkAir Nederland maar hier is wel de documentatie te vinden.

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.