Nieuwbouw in Amsterdam klimaatneutraal (Bron Amsterdam.nl)

Nieuwbouw in Amsterdam klimaatneutraal

12 juni 2008 – Karlijn van Dongen

Vanaf 2010 moet een derde van de Amsterdamse nieuwbouwwoningen klimaatneutraal worden gebouwd en vanaf 2015 moeten alle nieuwbouwwoningen klimaatneutraal zijn. Dat heeft het college van B&W op 10 juni besloten. Met dit plan legt de hoofdstad de lat een stuk hoger dan het kabinet, dat onlangs met de branche heeft afgesproken dat die doelstelling pas in 2020 hoeft te worden gehaald

“Het moet en kan veel sneller”, aldus wethouder Maarten van Poelgeest (Grondzaken) die de Amsterdamse plannen presenteerde. “Er is in de afgelopen jaren heel veel kennis en ervaring opgedaan. Er kan nu met beproefde technieken energieneutraal gebouwd worden. Uit onze berekeningen blijkt dat de extra kosten zich ruimschoots terugverdienen via de energierekening. De tijd is nu rijp om de experimenten achter ons te laten en de slag naar de grote aantallen te gaan maken.” Voor de komende tien jaar heeft Amsterdam zes grote bouwlocaties in ontwikkeling: Zeeburgereiland, de tweede fase van IJburg, het Houthavengebied, de Noordelijke IJoevers, Overamstel en de Zuidas. Met de kleinere bouwlocaties meegerekend gaat het om in totaal 50.000 woningen. In de plannen voor die locaties zijn al heel veel duurzaamheidsmaatregelen verwerkt. Met het oog op de aangescherpte doelstellingen gaat Amsterdam die plannen het komende jaar nog kritisch doorlichten en – waar nodig – aanpassen. Daarna kunnen de ontwikkelaars aan de slag. Bij de gunning van projecten aan ontwikkelaars gaat Amsterdam nu ook kijken naar de energieprestaties. De selectieprocedures zullen daaraan worden aangepast. Wethouder Marijke Vos (Milieu): “Amsterdam wil de CO2-uitstoot met 40% verminderen. Dat lukt alleen als alle sectoren een bijdrage leveren. We hebben al diverse coalities met het bedrijfsleven gesloten, bijvoorbeeld met de IT-sector. Met woningbouwcorporaties zijn we bezig om de bestaande woningen beter te isoleren en te voorzien van energiezuinige systemen. De stap die we vandaag zetten met de nieuwbouw is een belangrijke stap in ons klimaatprogramma.” Van Poelgeest verwacht dat voldoende ontwikkelaars zich straks zullen aanbieden: “Er zijn inmiddels meer dan genoeg marktpartijen die energieneutraal kunnen bouwen. Over heel Nederland worden nu al 30.000 energiezuinige woningen gebouwd. Bovendien zullen wij stapsgewijs te werk gaan. Omdat de meeste plannen al vastliggen, kunnen wij pas in 2010 van start gaan. Wij starten met bescheiden aantallen en in de jaren daarna gaan wij die geleidelijk opvoeren. Dat geeft partijen die er nu nog niet klaar voor zijn, voldoende tijd om zich voor te bereiden.” Pb-102 Voor meer informatie: Marjolijn van Goethem, Bestuursvoorlichting, 020 552 3246/06 3048 6216

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.